Ινδονησία τσουνάμι : Δραματική προειδοποίηση! Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει

0
281

Ινδονησία τσουνάμι : Δραματική προειδοποίηση! Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει

Εικόνες αποκάλυψης. Εικόνες που ξυπνούν τις μνήμες από την καταστροφή του 2004. Ήταν και τότε Δεκέμβριος. Τότε, την καταστροφή και το τσουνάμι στην Ινδονησία είχε προκαλέσει ένας ισχυρός σεισμός. Τώρα ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

  • Στις κατεστραμμένες, ισοπεδωμένες από το πέρασμα του τσουνάμι περιοχές, τα σωστικά συνεργεία μετρούν νεκρούς και δεν σταματούν τις αγωνιώδεις προσπάθειες να βρουν επιζώντες. 222 νεκροί843 οι τραυματίες28 οι αγνοούμενοι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Όλοι όμως πιστεύουν πως θα αυξηθεί. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Πακ Νταρμόνο, πρόεδρος του ομίλου Τζαμπαμπέκα που έχει ξενοδοχείο στην περιοχή όπου χτύπησε το τσουνάμι. Όπως είπε, 90 πτώματα έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί και πρόσθεσε: “κάθε λεπτό όλο και περισσότερα πτώματα έρχονται εδώ“. Σύμφωνα με τον ίδιο 500 άνθρωποι έμεναν στο ξενοδοχείο και πολλοί ακόμα αγνοούνται.

Μέσα στο θρήνο και την απόγνωση έρχεται η οργή γιατί ο κόσμος δεν ειδοποιήθηκε να απομακρυνθεί από τις παράκτιες περιοχές. Αλλά και η προειδοποίηση σοκ πως δεν αποκλείεται ένα νέο τσουνάμι να πλήξει τις πληγείσες περιοχές.

Φωτογραφία EPA

Αν και σχετικά σπάνιες, οι υποβρύχιες ηφαιστειακές εκρήξειςμπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι λόγω της ξαφνικής μετατόπισης των υδάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Πληροφοριών για τα Τσουνάμι. Μετά την τραγωδία, ο οργανισμός διαχείρισης καταστροφών ζήτησε από τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τις παράκτιες περιοχές κατά μήκος του στενού, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητα του ηφαιστείου και υπάρχει κίνδυνος νέων τσουνάμι.

Η προειδοποίηση θα παραμείνει ενεργή προς το παρόν μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου. «Στην περίπτωση των σεισμών, η πιθανότητα να υπάρξει ένα δεύτερο τσουνάμι είναι πολύ μικρή. Αλλά όταν αυτό έχει προκληθεί από έκρηξη ηφαιστείου, το σενάριο είναι διαφορετικό», τόνισε ο Ραχμάτ Ριγιόνο, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλιματολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Antarα.

Φωτογραφία Reuters

Ήταν βράδυ Σαββάτου (22.12.2018, περίπου στις 21:20 όταν το τσουνάμι παρέσυρε τα πάντα, στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία. Η Παντεγκλάντ στην επαρχία Μπάντεν είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι.

Το τσουνάμι προκλήθηκε από υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου και επιδεινώθηκε από μια ασυνήθιστη πλημμυρίδα, λόγω της πανσέληνου. Η έκρηξη του Κρακατόα δημιούργησε μια στήλη ηφαιστειακής στάχτης που εκτιμάται ότι έφτασε έως και τα 500 μέτρα ύψος.

Εκατοντάδες σπίτια και κτίρια ισοπεδώθηκαν από το τσουνάμι στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία. Η στιγμή που το κύμα παρασύρει δεκάδες ανθρώπους που παρακολουθούσαν συναυλία έχει καταγραφεί σε ένα συγκλονιστικό βίντεο.

Οι εικόνες των διεθνών πρακτορείων από την περιοχή αποτυπώνουν με τρόπο δραματικό την απόλυτη καταστροφή.

Ενσωματωμένο βίντεο

Rebecca Henschke@rebeccahenschke

Cars that were parked on the other side of the road, thrown on top of now collapsed villas. Electricity is out here in Anyer. People gathering what they can.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία Reuters

Τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο η Ινδονησία, με πάνω από 260 εκατομμύρια κατοίκους, είναι από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές στη Γη. Οι γεωλόγοι ονομάζουν την περιοχή «Δακτύλιο της Φωτιάς», καθώς τέμνονται τεκτονικές πλάκες και προκαλούν μέρος των ηφαιστειακών εκρήξεων και των σεισμών του πλανήτη.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ένας σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στο κέντρο του νησιού Σουλαουέζι, προκάλεσε ένα τσουνάμι που άφησε 2.102 νεκρούς και περισσότερους από 200.000 άστεγους, κυρίως στην πόλη Πάλου και τα περίχωρά της. Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μήνες μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από έναν υποθαλάσσιο σεισμό 9,3 Ρίχτερ ανοικτά των ακτών της Σουμάτρα, προκάλεσε τον θάνατο 220.000 ανθρώπων σε διάφορες χώρες του Ινδικού Ωκεανού, εκ των οποίων 168.000 στην Ινδονησία. Ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή αυτού του είδους στη σύγχρονη ιστορία.

Το 1883, η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα αποτέλεσε μια από τις χειρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία καθώς έχασαν τη ζωή τους περίπου 36.000 άνθρωποι. Η ηφαιστειακή τέφρα τότε έφτασε ακόμη και στην αμερικανική ήπειρο.

Η γεωμορφολογία των νησιών αυτών άλλαξε μάλιστα ύστερα από αυτή την έκρηξη και το ηφαίστειο Κρακατόα εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Ωστόσο, γύρω στο 1930 ένα νέο νησί εμφανίστηκε περίπου στην ίδια τοποθεσία, επίσης με ένα ηφαίστειο που συνεχίζει να ανεβαίνει κάθε χρόνο. Στην Ινδονησία βαφτίστηκε «Anak Krakatau», που σημαίνει ο «γιος του Κρακατόα».

https://www.newsit.gr – Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ ...