Οι Theresa May και Jean-Claude Juncker συζητούν για το αδιέξοδο του Brexit

0
429

Ο αριθ. 10 αρνείται να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με την κλήση, με πολεμική επίθεση για να λάβει διαβεβαιώσεις σχετικά με το backstop

Η Theresa May συναντά τον Jean-Claude Juncker  τον Νοέμβριο. Οι πηγές της ΕΕ δήλωσαν την Παρασκευή ότι δεν ήξεραν τι επιδιώκει να επιτύχει η Μάιος με την τηλεφωνική της διπλωματία.

Η Theresa May έχει μιλήσει με τον Jean-Claude Juncker ως μέρος της προσπάθειάς της να λάβει περαιτέρω γραπτές διαβεβαιώσεις ότι η ιρλανδική αναστολή των συνόρων στη συμφωνία της Brexit δεν θα τεθεί ποτέ σε ισχύ.

 

 

Φωτογραφία: Yves Herman / Reuters

 

Η τηλεφωνική κλήση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή περιγράφηκε από τις Βρυξέλλες ως «φιλική», αλλά η Downing Street αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς ο May αγωνίζεται να σπάσει το αδιέξοδο Brexit.

Εξακολουθεί να ελπίζει να επιτύχει πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με την παραβίαση πριν από την ψηφοφορία των βουλευτών σχετικά με την συμφωνία την εβδομάδα της 14ης Ιανουαρίου, αν και δεν είναι σαφές τι μπορεί να πάρει ο Μάιος που θα ικανοποιούσε τους αντάρτες του Tory και το κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης.

Οι προσδοκίες διατηρούνται σκοπίμως χαμηλές και ο Μάιος είναι πιθανό να ξεκινήσει το πολιτικό έτος μιλώντας για το μακροπρόθεσμο μέλλον του NHS στην εκπομπή The Andrew Marr του BBC One την Κυριακή.

Μάιος μίλησε πρόσφατα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Οι συζητήσεις αρχικά επιβεβαιώθηκαν από τα γραφεία του Τουσκ και της Μέρκελ. Αριθ. 10 δεν θα αναφέρει άλλως σε ποιον ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει, εκτός εάν ο ομόλογός του το κάνει πρώτα.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιέγραψε την έκκληση μεταξύ Juncker και May ως φιλικό «και είπε ότι» συμφώνησαν να μείνουμε σε επαφή την επόμενη εβδομάδα «όταν η Westminster επιστρέψει από το Χριστουγεννιάτικο διάλειμμα και η συζήτηση για την ουσιαστική ψηφοφορία θα ξεκινήσει εκ νέου.

Οι Commons θα συζητήσουν τη συμφωνία του May Brexit την Τετάρτη μετά τις ερωτήσεις του πρωθυπουργού, συνεχίζοντας την Πέμπτη και ενδεχομένως την Παρασκευή. Η τελική ψηφοφορία, που τραβήχτηκε τον περασμένο μήνα μετά την παραδοχή ότι ο πρωθυπουργός θα χάσει με «σημαντικό περιθώριο», θα ακολουθήσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο χρόνος περιορίζεται για να εγκριθεί η συμφωνία του Μαΐου πριν από τις 29 Μαρτίου, διότι μόλις οι βουλευτές συμφωνούν καταρχήν, η νομοθεσία επικύρωσης θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί μήνες.

Η μη συμφωνία θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατέρρεε χωρίς συμφωνία και θα ήταν δύσκολο για τους βουλευτές να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προτείνει μια εναλλακτική λύση. Αλλά οι υπουργοί θα πρέπει να περάσουν δεκάδες στοιχεία της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να εισαγάγουν τροπολογίες που δεν θα καθιστούσαν δύσκολη την εφαρμογή της.

Η Downing Street είχε ελπίδες ότι τα πάθη του Brexit θα είχαν δροσίσει κατά τη διάρκεια του διαλείμματος των Χριστουγέννων, καθώς οι προειδοποιήσεις αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις της μη συμφωνίας, αλλά τα πρώιμα σημάδια είναι ότι οι θέσεις των ανταρτών παραμένουν σταθερές και η ψηφοφορία αναμένεται να χαθεί.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν 30-40 βουλευτές του Tory που θεωρούνται βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας του Μάη, συμπεριλαμβανομένων των πρώην υπουργών και βετεράνων εκστρατειών κατά της ΕΕ, αν και αυτό θα ήταν μια σημαντική μείωση από τα 100 που δήλωσαν δημοσίως την αντιπολίτευση τους τον Δεκέμβριο.

Το DUP, του οποίου οι 10 βουλευτές βοηθούν τον Μάιο στην εξουσία, επαναλαμβάνει τις αντιρρήσεις του έναντι της προτεινόμενης συμφωνίας Brexit τις τελευταίες 24 ώρες, παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τον αριθμό 10 για να προσπαθήσει να επιλύσει το αδιέξοδο.

Ο Sammy Wilson, εκπρόσωπος της DUP’s Brexit, δήλωσε ότι το κόμμα του αντιτάχθηκε στο backstop γιατί αν τεθεί σε ισχύ, η Βόρεια Ιρλανδία «θα πρέπει να αντιμετωπίσει το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα» και δεν θα συμμετάσχει σε εμπορικές συμφωνίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να τεθεί στο μέλλον.

Ενισχύσεις της αστυνομίας για τη Βόρεια Ιρλανδία σε περίπτωση μη διαπραγμάτευσης του Brexit

Η Downing Street έχει επιδείξει την ιδέα της διοργάνωσης μιας δεύτερης κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη, σε μια προσπάθεια να πιέσουν οι βουλευτές να αλλάξουν γνώμη, σε μια κρίσιμη ατμόσφαιρα αυξανόμενης δημόσιας ανησυχίας και προβληματικών χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το επιχείρημα ενισχύεται από τη θέση του Theresa May και  είναι πιο ασφαλής από ό, τι ήταν τον Δεκέμβριο, αφού οι βουλευτές των ανταρτών δεν κατάφεραν να την καταργήσουν. Σύμφωνα με κανόνες του Συντηρητικού κόμματος, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ξανά για σχεδόν ένα χρόνο.

Οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει από την Theresa May να παραιτηθεί, αν η συμφωνία της ψηφιστεί, αλλά θα μπορούσε να εξαναγκαστεί μόνο αν ηττηθεί με ψήφο μη εμπιστοσύνης από την Commons. Οι Rebel Tories έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν με την Εργατική σε μια τέτοια κατάσταση.

Οι πηγές της ΕΕ δήλωσαν την Παρασκευή ότι δεν ήξεραν με ποιον τρόπο η Theresa May στόχευσε με το γύρο τηλεφωνικής διπλωματίας των διακοπών της. «Αυτό δεν είναι ακόμα σαφές», δήλωσε ένας διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η «χειρουργική απομάκρυνση» της οπίσθιας στάσης που απαιτούσαν κάποιοι ευρωσκεπτικιστές ήταν «όχι απομακρυσμένα».

Η έκκληση του υπουργού εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, για την ΕΕ να ορίσει τον προσωρινό χαρακτήρα του συστήματος ασφαλείας δεν θεωρείται ρεαλιστική.

Via

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ ...