Περίπου 30.000 άνθρωποι σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, καθώς πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Koh Samui

0
82

Περίπου 30.000 άνθρωποι σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, καθώς πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Koh Samui

Οι πλημμύρες και τα ρεύματα που προκλήθηκαν από την Τροπική Θύελλα Pabuk έχουν αφήσει περίπου 30.000 ανθρώπους σε καταφύγια εκκένωσης σε όλη τη νότια Ταϊλάνδη, αλλά οι τουρίστες που έφτασαν στα νησιά των διακοπών φοβούμενοι το χειρότερο και άρχισαν να σχεδιάζουν επιστροφή στο σπίτι.

Το Pabuk, ένα σύστημα μετεωρολογίας για τρεις δεκαετίες, έχει άνεμους μέχρι και 75 χιλιόμετρα την ώρα και έφερε έντονες βροχές και καταιγίδες, καθώς δέχτηκε ολόκληρο το νότο του βασιλείου την Παρασκευή, καταστρέφοντας καλώδια ισχύος και προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες.

Ένα πεσμένο δέντρο μετά την τροπική καταιγίδα Pabuk στη νότια Ταϊλάνδη επαρχία Nakhon Si Thammarat το Σάββατο.

φωτ: Lillian Suwanrumpha / AFP / Getty Images

‘Δεν θα μείνει τίποτα’: Τροπική καταιγίδα Pabuk φτάνει στην Ταϊλάνδη – βίντεο

Ένας ψαράς πέθανε στη νότια επαρχία Pattani νωρίς την Παρασκευή καθώς τα υψηλά κύματα έσκαψαν στη βάρκα του και ένα άλλο μέλος του πληρώματος αναφέρθηκε ότι αγνοήθηκε.

Όμως, η καταιγίδα ξέσπασε μακριά από τα βασικά τουριστικά νησιά Koh Samui, Koh Phangan και Koh Tao, όπου μεγάλος αριθμός παραθεριστών κατέβαινε για 24 ώρες σε έντονες βροχές, αδυνατώντας να φύγουν καθώς τα αεροδρόμια έκλεισαν και οι υπηρεσίες ακτοπλοϊκών μεταφορών ακυρώθηκαν.

«Δεν υπήρξαν θύματα, υπάρχει σήμερα ηλιοφάνεια και είμαι σίγουρη ότι ορισμένοι τουρίστες θα μπορέσουν να φύγουν σήμερα καθώς τα πλοία και οι πτήσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο Kittipop Roddon, επικεφαλής της επαρχίας Koh Samui.

Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις για την «κόκκινη σημαία» που απαγορεύουν την κολύμβηση όσων συνήθως είναι παραλίες παραδεισένιας ηλιοθεραπείας σε αυτή τη χρονική περίοδο εξακολουθούν να υπάρχουν.

» Όλα τελείωσαν. Και οι 10.000 τουρίστες είναι ασφαλείς … Είμαι ανακουφισμένος «, δήλωσε στην AFP ο Krikkrai Songthanee, επικεφαλής της επαρχίας του γειτονικού Koh Phangan, ένα νησί φημισμένο για τα πάρτι πλήρους φεγγαριού, προσθέτοντας ότι μόνο μικρές ζημιές προκλήθηκαν από ισχυρούς ανέμους.

Αλλά οι παραθεριστές που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα νησιά αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς οι μεταφορικές συνδέσεις ανοίγουν αργά το Σάββατο.

Η καταιγίδα υποβαθμίστηκε νωρίς το Σάββατο σε μια κατάθλιψη με ταχύτητα ανέμου χαλαρώνει καθώς μεταφέρθηκε στη Θάλασσα Ανταμάν, δήλωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Ο Pabuk έπεσε στην ξηρά το απόγευμα της Παρασκευής στην επαρχία Nakhon Si Thammarat, νότια των τουριστικών κόμβων στον κόλπο της Ταϊλάνδης, σφυρηλατώντας την παράκτια επαρχία με βροχή.

Οι αρχές προειδοποίησαν για τις πλημμύρες, καθώς ορισμένα τμήματα παρέμειναν κατακλυσμένα από ένα συνδυασμό βροχοπτώσεων και βροχοπτώσεων.

Περίπου 200.000 άνθρωποι αποχώρησαν χωρίς εξουσία καθώς δεκάδες ράβδοι ηλεκτρικής ενέργειας ανατράπηκαν από ισχυρούς ανέμους ή από πτώση δέντρων.

Περίπου 30.000 πελάτες παρέμειναν απραγοι νωρίς το Σάββατο, σύμφωνα με μια ενημέρωση από την υπηρεσία πρόληψης καταστροφών και μετριασμού.

Παρόμοιος αριθμός ανθρώπων παρέμεινε σε καταφύγια εκκένωσης, περιμένοντας να αποσυρθούν οι πλημμύρες και να αποκατασταθεί η ασφάλεια, πρόσθεσε.

Ο Pabuk έπληξε την κορυφαία τουριστική περίοδο, ένα πλήγμα για τον κλάδο , που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της οικονομίας της Ταϊλάνδης.

Το βασίλειο αναμένεται να φιλοξενήσει ρεκόρ 40 εκατομμυρίων επισκεπτών φέτος.

Agence-France Presse

via

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ ...